Team- en organisatiecoaching

Zorg- en welzijnsorganisaties veranderen in zo’n snel tempo dat medewerkers constant worden uitgedaagd zich aan te passen. Dit vraagt een veranderde autonomie van de medewerkers. De organisatie maakt de keuzes over het waarom en welke kaders er zijn. De teams bepalen het wat en hoe.  

Dit vraagt van de teams een andere manier van samenwerking en communicatie. Verbinding en vertrouwen worden dan belangrijkere waardes. 

Het gaat in toenemende mate om mensen via hun persoonlijkheid te verbinden aan een gezamenlijke ambitie.  
Dat vraagt om inzicht in de eigen identiteiten en de team-/organisatie-identiteit. 

Teamsamenwerking is een werkwoord; je moet blijvend en flexibel werken aan een optimale communicatie en samenwerkingsstructuur. En steeds kritisch blijven kijken naar ieders bijdrage aan de ontwikkeling van het team en de organisatie. 

 

Waarom een teamcoach of organisatiecoach?

Iedereen die ooit deel heefuitgemaakt van een geweldig team, weet dat het een soort magische ervaring is. Alle teamleden zijn betrokken, het is leuk en spannend en er is een gevoel dat je samen elke uitdaging aan kan. We weten waarschijnlijk ook hoe het is om deel uit te maken van een minder goed functionerend team. Verdediging, een gebrek aan doelgerichtheid of gebrekkige communicatie kunnen de prestaties gemakkelijk saboteren en de motivatie verstikken…

Als manager of als zelforganiserend team kun je dan besluiten om samen met een teamcoach met het team aan de slag te gaan. Het voordeel is dat je dan vrij met elkaar kunt praten zonder dat iemand zich verantwoordelijk hoeft te voelen voor het proces. Als teamcoach bied ik het kader en let op de spelregels die gelden voor de omgang met elkaar. 

Trainer - coach Marlies Kusters, De Eigenwijze Coach Weert

Uitgangspunten bij teamcoaching & organisatiecoaching

De uitgangspunten bij een teamcoaching bestaan uit de volgende vragen: 
Waar staan jullie op dit moment als team en waar willen jullie naar toe groeien?  
Ik ga dan met jullie aan de slag, waar je/jullie tegen aanloopt/aanlopen en wat je/jullie nodig hebt/hebben om bij je gewenste situatie te komen.

Als teamcoach vind ik het tegelijkertijd essentieel dat teamleden de regie nemen en zelfredzaam zijn. Ik bespreek in hoofdlijnen wie wat oppakt, maar laat medewerkers zelf de aanpak bepalen. Ik begeleid hen vervolgens in die keuze. Ik leer het team omgaan met de diversiteit in de teams. In dit proces ben ik warm confronterend als het gaat over de patronen die er als team zijn opgebouwd. 

Doel van team- en organisatiecoaching

Het doel is altijd weer: autonome medewerkers die zich verbinden aan de gezamenlijke visie. Medewerkers die stralend ontwikkelen en werken vanuit hun overcapaciteit. Kortom het werkplezier wordt verbeterd! 

Marlies Kusters

Werkwijze

Tijdens de eerste kennismaking staan we uitgebreid stil bij de vraagstelling en het gewenste einddoel van de opdrachtgever. Alleen dan kan ik beoordelen in welke mate en in welke vorm mijn inzet van toegevoegde waarde kan zijn. U ontvangt van mij een plan van aanpak met daarbij behorende kosten. 

Een teamcoachingtraject kan bestaan uit individuele gesprekken en teamcoachbijeenkomsten. 

Tarief: € 99,- per uur exclusief reiskosten en BTW.

NLP Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Zorg en Dienstverlening

NLP Opleiding Persoonlijk Leiderschap voor Zorgprofessionals

De opleiding voor persoonlijke groei en ontwikkeling voor professionals in de zorg met alle ruimte voor ieders unieke, eigen wijze!