Teamcoaching

Teamcoaching

Bedrijven en organisaties veranderen in zo’n snel tempo dat medewerkers constant worden uitgedaagd zich aan te passen. Dit vraagt een veranderde autonomie van de teamleden. De organisatie maakt de keuzes over het waarom en welke kaders er zijn. De teams bepalen het wat en hoe.  

Dit vraagt van teams een andere manier van samenwerking en communicatie. Verbinding en vertrouwen worden dan belangrijkere waardes. 

Het gaat in toenemende mate om mensen via hun persoonlijkheid te verbinden aan een gezamenlijke ambitie. Dat vraagt om inzicht in de eigen identiteit én identiteit van de organisatie.

'Samenwerking' is een werkwoord

Je mag blijvend en flexibel werken aan een optimale communicatie en samenwerkingsstructuur. En steeds kritisch blijven kijken naar ieders bijdrage aan de ontwikkeling van het team en de organisatie.  

NLP teamcoaching in de zorg, opleiding persoonlijk leiderschap voor zorgorganisaties Eigenwijze Coach Weert

Waarom een teamcoach

Iedereen die ooit deel heeft uitgemaakt van een geweldig team, weet dat het een soort magische ervaring is. Alle teamleden zijn betrokken, het is leuk en spannend en er is een gevoel dat je samen elke uitdaging aan kan. We weten waarschijnlijk ook hoe het is om deel uit te maken van een minder goed functionerend team. Verdediging, een gebrek aan doelgerichtheid of gebrekkige communicatie kunnen de prestaties gemakkelijk saboteren en de motivatie verstikken…

Als manager of als zelforganiserend zorgteam kun je dan besluiten om samen met een teamcoach met het team aan de slag te gaan. Het voordeel is dat je dan vrij met elkaar kunt praten zonder dat iemand zich verantwoordelijk hoeft te voelen voor het proces. Als teamcoach bied ik het kader en let op de spelregels die gelden voor de omgang met elkaar. 

Doel van teamcoaching

Het doel is altijd weer: autonome medewerkers die zich verbinden aan de gezamenlijke visie. Medewerkers die stralend ontwikkelen en werken vanuit hun overcapaciteit.
Kortom het werkplezier wordt verbeterd! 

“Marlies laat ons op een vernieuwende wijze nadenken. Dat zet aan tot denkprocessen die ons dan weer een stapje verder brengen.”

Als team hebben we de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Dit is mede te danken aan de ondersteuning van Marlies in dit proces. Marlies heeft een enorme bagage aan tools in haar bezit. Dat maakt dat zij ons steeds op een vernieuwende wijze laat nadenken. Dit zet aan tot allerlei denkprocessen die ons dan weer een stapje verder brengen. Haar sterke kant is dat ze goed kan luisteren, de vraag vertaalt en neerzet, en dan met allerlei mogelijkheden komt. Maar het wel helemaal bij ons en van ons laat zijn.

Groetjes Miranda, Lillian en Rachel. De Viersprong Someren.

“Door haar heldere analyses weet Marlies beweging te bewerkstelligen bij transities.”

Marlies bezit een stijl van teamcoaching waarbij ze de kwaliteit bezit om steeds weer te wisselen tussen afstand en nabijheid. Ze observeert wat er aan de hand is en houdt rekening met de context. Ze kijkt naar deze context, in het nu, het verleden en heden. Hierdoor is zij in staat om een heldere analyse te geven, waardoor er beweging kan ontstaan in transities. Het steeds weer vooruitdenken tijdens de teamcoachings, in combinatie met de switch tussen hart en hoofd is bij haar een krachtige combinatie. 

‘Werken vanuit de bedoeling.’
‘Met hart en hoofd.’
‘Intelligente ongehoorzaamheid’
‘The why… van dingen.’

Dit zijn een aantal kreten van Marlies, die ons als team, bij aanvang van zelforganisatie, door het bos de bomen lieten zien. Marlies gaf ons zinvolle aanwijzingen en tips! De teamagenda kreeg structuur en vergaderingen werden effectiever. Ook de teamcoachsessies hadden inhoud en brachten ons steeds een stapje verder.

Annelies Bax, zelforganiserend team 1-3 SWZ Zonhove

Uitgangspunten bij teamcoaching

De uitgangspunten bij een teamcoaching bestaan uit de volgende vragen: 
Waar staan jullie op dit moment als team en waar willen jullie naar toe groeien?  

Ik ga dan met jullie aan de slag, waar je/jullie tegen aanloopt/aanlopen en wat je/jullie nodig hebt/hebben om bij je gewenste situatie te komen.

Als teamcoach vind ik het tegelijkertijd essentieel dat teamleden de regie nemen en zelfredzaam zijn. Ik bespreek in hoofdlijnen wie wat oppakt, maar laat medewerkers zelf de aanpak bepalen. Ik begeleid hen vervolgens in die keuze. Ik leer het team omgaan met de diversiteit in de teams. In dit proces ben ik warm confronterend als het gaat over de patronen die er als team zijn opgebouwd. 

‘Mag er weer wat meer kleur in jullie team komen? Ik ga aan de slag om er weer beweging én kleur in te brengen’

Werkwijze

Tijdens de eerste kennismaking staan we uitgebreid stil bij de vraagstelling en het gewenste einddoel van de opdrachtgever. Alleen dan kan ik beoordelen in welke mate en in welke vorm mijn inzet van toegevoegde waarde kan zijn. U ontvangt van mij een plan van aanpak met daarbij behorende kosten. 

Een teamcoachingstraject kan bestaan uit individuele gesprekken en teamcoachbijeenkomsten. 

Tarief: € 645,- per dagdeel all in excl. btw.

Maatwerk

Naast teamcoaching bieden wij  ook andere oplossingen op maat voor jouw vraagstuk.

Workshop ‘En NU Ik’

Deze inspirerende workshop is speciaal samengesteld voor organisaties die hun medewerkers in het zonnetje willen zetten. Het is een uniek cadeau voor een team. De workshop inspireert professionals om het lef te hebben om zichzelf op de eerste plaats te gaan zetten! Want pas als zij eerst goed voor zichzelf zorgen, kunnen zij er volledig zijn voor klanten, cliënten of patiënten Deze workshop zit vol met herkenbare gerelateerde metaforen, oefeningen en handvaten, eventueel gespecificeerd voor jouw branche (zorg).

Persoonlijk leiderschap

De opleiding Persoonlijk Leiderschap is een uitgebreider traject gericht op de persoonlijke ontwikkeling van jouw team. Op basis van jouw vraagstuk maken wij een passend voorstel.

Een maatwerk traject voor ons team gericht op 'Persoonlijk Leiderschap' was één van de mooiste stappen die we als team hebben gezet; de combinatie tussen teamcoaching en individueel leren heeft ons sterker gemaakt.
Linda van Ras
Marketing Strateeg

‘Mag er weer wat meer kleur in jullie team komen? Ik ga aan de slag om er weer beweging én kleur in te brengen.'