Fuck de ratrace!

Op één maart ben ik volledig gestart als zelfstandig ondernemer. Vanaf die tijd is er veel gebeurd in onze wereld. Vrijwel meteen werden de effecten van het coronavirus voelbaar en dat tijdens mijn eerste dagen als mede-ondernemer van De Eigenwijze Coach Weert.

Terugblikkend op deze afgelopen twee maanden heb ik hard gewerkt aan mijn ontwikkeling. De eerste paar weken dat ik in lockdown ging, werd ik heen en weer geslingerd tussen allerlei gedachten: “Wat nu? Hoe moet ik mijn product nu gaan aanbieden? Ik vind het al spannend en nu krijg ik er nog een extra uitdaging bij. Jeetje, als ik dit maar ga redden. Daartegenover staat dat ik wél gezond ben. Dit betekent dat ik gelukkig wel voor mijn moeder en tante (beiden 88+) kan zorgen.” Daarna kwam de vraag: “Waar kan ik in deze tijd mijn bijdrage leveren aan de maatschappij? Vrijwilligerswerk bij een sociale organisatie? Gratis coaching aan verzorgenden en verpleegkundigen aanbieden? Ja, dat zijn ideeën! Daarnaast ben ik dankbaar dat ik een fijne tuin heb, waar ik in kan kamperen en waar het bij deze intelligente lockdown best wel uit te houden is.”

Vervolgens kwam er veel vrije tijd en dook ik het internet op. Op zoek naar dé oplossing, dé inspiratie voor mijn vragen: “Hoe doen andere mensen dit en hoe pakken andere ondernemers dit aan?” Zonder dat ik het in de gaten had, dook ik te vaak op mijn telefoon en liet ik mij verleiden door tijdverslinders die nergens toe leiden. FOMO (= de angst om iets te missen; fear of missing out) bepaalde mijn gedrag. De tijd ging snel en aan het einde van de dag vroeg ik me vaak af: “Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?”

De ‘grote jongens’ zie ik online gaan. “Moeten wij daar nu ook in mee?” Ik voel weerstand. Want nee, dit past niet bij mijn DNA… “Maar hoe dan wel?”

Ondertussen voel ik de druk. De druk van de ‘ratrace’ en het ‘mee moeten’ met de grote massa. Een druk ‘om alles uit jezelf halen’, is als een stroming die sterk verbonden is met een kapitalistisch systeem. Als een onderdeel van een economie en een samenleving die niet omkijkt naar de medemens, maar dat deelnemers alleen maar opjut om harder te werken en door te groeien. 

En laat dit nu nét de reden zijn waarom ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Vanwege het voorbij willen gaan aan deze ratrace. Juist om vanuit verbinding en innerlijke rust mensen in beweging te brengen. Er komt een dilemma naar boven; toegeven aan dit onvrijwillige sabbatical en het durven te laten gebeuren óf toch mee doen met de grote jongens vanuit de angst om achter te gaan lopen?

Pfffff… Ik twijfelde en mijn humeur werd er niet beter op.

Na twee weken heb ik mezelf onder de kont geschopt en heb ik mij de volgende coachende vraag gesteld: “Wie wil ík zijn, op dit moment en in deze coronatijd? Hoe wil ik mij hiertoe verhouden?”

Het is me gelukt en ik heb het stuur weer in eigen handen genomen, mijn reisdoel bepaald en ik heb mijn koers weer uitgestippeld. Ik geloof weer in mijn droom en die luidt: “Ik wil mensen in beweging brengen op onze eigen-wijze”. Ik wil energie in de ontwikkeling van de ander steken én moeite doen voor de ander!”

Laatst schreef een ondernemer ons: “Ik wil je even laten weten dat ik zo blij ben dat ik jullie opleiding heb gevolgd. Onder deze bizarre omstandigheden zijn zowel mijn man als ik ongekend rustig. Dit was voorheen echt anders! 

Dit is waar we het voor doen! Ik heb mijn vertrouwen weer gevonden. Een merkwaardige innerlijke rust is naar boven gekomen. Is dit mijn nieuwe normaal?

Ik heb de ratrace en FOMO losgelaten en ben vol vertrouwen bij mijn creatieve deel aangekomen. Zo heb ik een hele dag in flow geschilderd, ben ik de tijd vergeten en heb heerlijk genoten. Ik ben weer in beweging gekomen door mijn ren-schema op te pakken, dagelijks te mediteren en mijn telefoon met regelmaat te laten voor wat hij is.

Ik sta weer ‘aan’ en op gehele eigen-wijze komen de ideeën vanzelf naar boven. Dat was ik even kwijt en gelukkig heb ik het weer gevonden.

Fuck de ratrace!

Tot snel.

Marlies Kusters

Wil jij weten hoe jij jezelf onder de kont kunt schoppen?
Kijk dan eens op onze website www.eigenwijzecoachweert.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees meer

Picasso in de Zorg

Tijdens onze NLP coach opleiding wordt er geoefend met het bedenken van metaforen. Annelies bedacht een mooie metafoor over zichzelf als zorgprofessional.

Durf jij alles te zeggen?

Afgelopen week heb ik de discussie rondom de toeslagenaffaire met verwarring gevolgd. De termen: “De afstand tussen de politiek en de mensen”,

In een half jaar kan veel gebeuren…

Op 1 maart schreef ik mijn column ‘Kiezen voor jezelf is niét egoïstisch‘. Ik stelde mijzelf toen, als kersverse ondernemer, onder meer

Gratis inspiratieavonden

Woensdag 17 jan 2024:

‘EN NU IK…..!’

Dinsdag 20 febr 2024:

‘EN NU IK….!’

Maandag 11 mrt 2024:

INFO AVOND: NLP OPLEIDINGEN