Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:

Met ‘ankeren‘ wordt binnen de NLP bedoeld, dat je een eerder opgeslagen beeld of gevoel in de hersenen kunt oproepen.

Coaches willen graag behouden wat goed werkt en veranderen wat niet goed werkt. In de volksmond wordt gezegd “Is het goed, dan houdt het goede vast”. Zo is het ook met ‘ankeren. Herkaderen komen we in dit verband ook van tegen. Bijvoorbeeld: “Het regent vandaag, maar morgen schijnt de zon”. We plaatsen met herkaderen onze gedachten, gevoelens of ervaringen in een ander kader (Engels: frame). Ankeren wordt ook wel ‘framing’ genoemd naar het Engelse woord voor kader. We doen er als het ware een ander frame om het plaatje heen.

Ankeren is afgeleid van her stimulus-respons principe dat ontdekt is door Ivan Pavlov. Ja juist! Die van het hondje van Pavlov; dat hondje dat al begint te kwijlen als hij het belletje hoort. Dit effect heet ‘Conditioned Reflex’ (aangeleerde reflex).

Mensen hebben allerlei onbewuste ankers. Bijvoorbeeld een rood stoplicht dat ons aanzet tot stoppen is zo’n anker. Coaches kunnen het principe van ankeren toepassen door een bekrachtigende stemming bij mensen te ankeren. Zo kan een groepsleus ook werken als een anker. Wanneer de coaches of trainers ankers zetten goed toepassen, kunnen zij deze inbouwen zodat de garantie op succes wordt vergroot.

Er zijn vier anker-sleutels:

  • De intensiteit van de ervaring; het anker werkt in het moment dat we een intense ervaring hebben.
  • De zorg voor een unieke stimulus; is het een intense ervaring, dan werkt de stimulus het beste.
  • De timing van het anker; wordt het anker op het juiste moment en bij het juiste gevoel opgeroepen.
  • De herhaling van de stimulus; een anker heeft pas zin als het met behulp van de gekozen stimulus opnieuw kan worden opgeroepen.

Ankeren of framing is een onderdeel dat wordt geleerd tijdens de NLP Coachopleiding.

Lees ook meer over: NLP coachconcept en het NLP communicatiemodel.

Bij het ‘modelleren‘ (of: ervaringsleren) is het verankeren van het nieuwe doelvermogen een cruciaal onderdeel.

Wat is ankeren bij NLP De Eigenwijze Coach Weert.jpg
Inhoudsopgave