‘Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch!’

Per één maart ben ik gestart als zelfstandig ondernemer.
Zittend in het voorjaarszonnetje blik ik terug op 36 jaar werken in de zorg.

De eerste 17 jaar met mijn handen aan het bed, mijn voeten in de modder en met mijn hart op de goede plaats. De volgende 15 jaar als leidinggevende. Door NLP te combineren met persoonlijk leiderschap heb ik mijn eigen manier van coachend leidinggeven mogen ontwikkelen. Vanuit het Rijnlandsmodel kon ik medewerkers hun eigenaarschap teruggeven. De laatste vier jaar werkte ik als team- en organisatiecoach. Ik was blij om op deze manier deel uit te maken van een proces, met als doel om nóg meer toe te voegen aan de essentie en de verandering van ons mooie vak. In die vier jaar zag ik zorgprofessionals moe worden; moe door de krapte op de arbeidsmarkt, medewerkers die in de overlevingtand zitten, het vooral goed willen doen maar onvoldoende tijd krijgen om over zaken na te denken, geen tijd hebben voor scholing, gedoe vooral vermijden en 35% van hun tijd kwijt zijn aan administratie.

Deze zorgprofessionals zijn hun arbeidsvreugde aan het verliezen! En tóch staan ze iedere dag weer op om te komen zorgen, om hun liefdevolle bijdrage te leveren aan de cliënt. Soms méér dan hun lief is! Soms méér dan ze aankunnen. Deze mensen verdienen iedere dag een symbolische, dikke bos bloemen!

Zittend in het zonnetje, vraag ik mijzelf af:

“Was dit nu eigenlijk de bedoeling? Wat wil hier nu gebeuren in Zorgend Nederland?”

Al mijmerend kom ik tot het inzicht dat we tijd moeten maken om te innoveren, om het anders te doen: ‘bottums up’. Oude patronen loslaten en uit onze comfortzone stappen. We moeten investeren in tijd om te innoveren én investeren in de ontwikkeling van de zorgprofessionals. Zij hebben de wijsheid in pacht! Groeien in het ‘Ik-zijn’ is een persoonlijke verrijking én brengt positieve energie om veranderingen te realiseren in de zorg. Ik wil hieraan mijn bijdrage leveren door klein te beginnen.

Dit betekent zorgprofessionals door middel van persoonlijk leiderschap opnieuw te laten stralen en blij worden!

De zorgprofessional zorgt de hele dag vóór die ander. Nu is het voor hen tijd om goed voor zichzelf te zorgen en dat is niét egoïstisch.

Het is tijd om eigenaarschap over dit mooie vak ‘door te pakken’, collectief een stem te laten horen en vooral mee te denken over dat grotere geheel; de zorg in Nederland. Zodat ze onderdeel worden van de verandering die zo hard nodig is. Stop de collectieve stress van overleven en begin bij jezelf.

Beste zorgprofessionals: goed voor jezelf zorgen, is het mooiste cadeau dat jij aan de cliënt te geven hebt!

En nee, kiezen voor jezelf is niet egoïstisch…

Sterker nog: groeien in het ‘Ik-zijn’ is een wederzijdse verrijking voor jou én de cliënt én voor de verandering in de zorg.

Welkom bij de Eigenwijze Coach Weert, welkom bij Marlies Kusters.

Ter informatie: de informatieavond ‘En nu IK’ is verschoven naar 12 mei. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees meer

Picasso in de Zorg

Tijdens onze NLP coach opleiding wordt er geoefend met het bedenken van metaforen. Annelies bedacht een mooie metafoor over zichzelf als zorgprofessional.

Durf jij alles te zeggen?

Afgelopen week heb ik de discussie rondom de toeslagenaffaire met verwarring gevolgd. De termen: “De afstand tussen de politiek en de mensen”,

In een half jaar kan veel gebeuren…

Op 1 maart schreef ik mijn column ‘Kiezen voor jezelf is niét egoïstisch‘. Ik stelde mijzelf toen, als kersverse ondernemer, onder meer