In-company training: persoonlijk leiderschap voor de zorg

Zorg = ook zorgen voor de zorgprofessional zelf!

Is jouw zorgorganisatie bereid om te investeren in de zorgmedewerkers.
Wil jouw organisatie bijdragen aan het updaten van het imago van de zorg? 

Dan is de in-company training Persoonlijk leiderschap voor zorgprofessionals interessant om in het strategisch opleidingsplan op te nemen.

De inhoud van deze in-company opleiding is praktijkgericht en wordt vormgegeven op basis van NLP.

Persoonlijk Leiderschap zorg: in-company training voor zorgmedewerkers

Deze training voor zorgprofessional leidt op om op een coachende wijze de zorgmedewerker samen met haar/zijn zorgteam krachtig neer te zetten en een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen binnen de organisatie.

Als je je afvraagt wat je zorgorganisatie krachtiger maakt, dan zie je vaak het belangrijkste over het hoofd; namelijk de menselijke kwaliteiten. Deze zijn namelijk nog belangrijker dan inhoudelijke kennis en functionele vaardigheden. Zelfkennis, emotionele intelligentie en gedrevenheid zijn daarom een essentieel onderdeel in deze opleiding. In werkelijkheid staan deze vaardigheden aan de basis van betrokken, bevlogen en proactieve professionals die weten waar hun kracht ligt.

De snelheid van veranderingen in de zorg vraagt veel van de zorgmedewerkers

De veranderingen in de zorg  lopen op een hoog tempo waardoor de medewerkers constant worden uitgedaagd om zich aan te passen. Dit vraagt van zorgmedewerkers een andere manier van communicatie en samenwerking én ontwikkeling van hun persoonlijk leiderschap. Een transitie in iemands omgeving gaat namelijk altijd gepaard met een persoonlijke transformatie. 

Wil je dat werknemers zich opladen, dan bent je als werkgever verantwoordelijk voor de mentale bandbreedte van de werknemer. Het helpt dan niet om enkel te zeggen: zo moet je ont-stressen, afvallen of gezonder leven. Je moet ook vragen: wat kan ik doen om  jouw stressniveau omlaag te brengen? 
 
De in-company training persoonlijk leiderschap geeft de medewerkers tools in handen om hun eigen regie weer te pakken. Trots te zijn op zichzelf, zichzelf op de eerste plaats te zetten en weer te gaan houden van hun vak. Dat geeft emotionele vrijheid en blijheid.

Dilemma's van de zorgprofessional

 • Hoe zorg ik nu goed voor mezelf in een dynamische omgeving waar ik ook goed voor de cliënt, mijn collega’s en de organisatie wil zorgen?
 • Aan de ene kant wil ik gewoon in harmonie werken, aan de andere kant wil ik dat moeilijke gesprek aangaan met mijn zorgcollega’s of met verwanten. Dat geeft altijd gedoe!
 • Ik wil uit blijven gaan van de normen en waarden van de cliënten. Hoe doe ik dat binnen de tijd die de zorg ervoor geeft?
 • Ik wil begrip tonen en er zijn voor mijn zieke collega maar daardoor moet ik weer terugkomen.
 • Ik wil mijn bijkomende taken goed uitvoeren ten behoeve van de organisatie en ik vind het ook leuk om me hierin te ontwikkelen maar tegelijkertijd wil ik de verhouding privé en werk in balans houden.
 • Ik wil de zorgteams zo graag ondersteunen. Ik weet alleen niet hoe ik een coachende houding moet aannemen.
 • We willen zo graag een fijne teamsfeer maar hoe gaan we om met de verschillen?

Deze dilemma’s – en vele andere voorbeelden uit het werkveld – komen tijdens de opleiding uitgebreid aan de orde. Op basis van NLP bieden we tools en handvatten, zelfinzicht, zelfkennis, inspiratie en acceptatie om dilemma’s op een andere manier te bekijken en rust en vertrouwen te vinden bij de zorgmedewerker zelf.

De combinatie van NLP met mijn jarenlange ervaring in de zorgsector heeft geresulteerd in deze opleiding: de opleiding Persoonlijk Leiderschap voor zorgprofessionals.

Deze opleiding is een aanvulling om de harde kant van een organisatiestructuur te verbinden met de zachte kant van persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor kun je jouw ontwikkelingspotentieel waarmaken en een bijdrage leveren aan jouw zinvolle doel. 

Persoonlijk leiderschap zorg: in-company training

Deze training kan in-company en op basis van maatwerk – en in combinatie met andere organisaties – worden verzorgd.

Het uitgangspunt is dat medewerkers vanuit intrinsiek motivatie meedoen.
Dat betekent dat er vooraf altijd eerst een kennismakingsgesprek zal plaatsvinden m.b.t. de beweegredenen. 

Waarom deze opleiding bij de Eigenwijze Coach Weert?

 • Omdat wij aandacht hebben voor het persoonlijk proces van elke deelnemer.
 • Omdat wij moeite doen om de medewerkers op ‘zijn eigenwijze’ in beweging te brengen.
 • Omdat wij tussen iedere trainingsdag persoonlijke coaching en/of intervisie bijeenkomsten houden waar de persoonlijke vooruitgang wordt besproken.

Wat leren zorgprofessionals tijdens de Persoonlijk Leiderschap training?

 • De opleiding is bedoeld om het bewustzijn van zorgprofessionals te verhogen, een productievere mentaliteit te ontwikkelen en de kwaliteit van werkrelaties te verbeteren, zowel met jezelf als met je collega’s en de cliënt.
 • De opleiding resulteert in meer zelfvertrouwen, een grotere bereidheid om nieuwe ideeën te verkennen en een sterker gevoel van betrokkenheid.
 • Deze opleiding zet zorgmedewerkers aan tot reflectie op hun persoonlijkheid en gedrag en nodigt hen uit om op een speelse manier alles bespreekbaar te maken.

De programmaonderdelen:

 • Goed voor jezelf zorgen (twee lesdagen) 
 • Goed voor de ander zorgen (twee lesdagen) 
 • Goed voor de organisatie zorgen (twee lesdagen)
 • Coaching Persoonlijk leiderschap (zes maal 1,5 uur coaching) 

De inhoud van deze training wordt vormgegeven op basis van NLP-methodieken. 

Voor zorgorganisaties:

Trainer Marlies Kusters

Persoonlijk leiderschap in-company training voor de Zorg
‘Marlies heeft mij kennis laten maken met persoonlijk leiderschap. Zij heeft bijgedragen aan een betere versie van mezelf en liet mij zien dat je leiderschap kunt tonen door open te staan voor persoonlijke ontwikkeling.'
Leonie Swolfs testimonial NLP Opleiding Persoonlijk Leiderschap zorg- en welzijn De Eigenwijze Coach Weert
Leonie Swolfs
Regieverpleegkundige Savant

Columns van Marlies

Durf jij alles te zeggen?

Afgelopen week heb ik de discussie rondom de toeslagenaffaire met verwarring gevolgd. De termen: “De afstand tussen de politiek en de mensen”, “De menselijke maat”

Lees verder »