Omarmen van kwetsbaarheid

Als ik, als vrouw van 55, in de spiegel kijk, zie ik iemand die ik steeds beter ken. Iemand op wie ik kan vertrouwen en waar ik van kan houden.

Ouder worden is als een vertrouwd, vriendelijk gezicht, maar ook steeds weer een nieuwe focus en met vertrouwen op mijn weg. In werkelijkheid is mezelf leuk leren vinden, een reis met diepe dalen en hoge bergen geweest. Als ik terugkijk zie ik dat ik voorheen vooral wilde voldoen aan de verwachtingen van anderen en daardoor verwachtingen aan mezelf had opgelegd, die in de kern helemaal niet bij mij pasten.

Langzaamaan is mijn echte ‘Ik’ tevoorschijn gekomen. Vanaf mijn 30e ben ik aan de slag gegaan, om stapje voor stapje, mijzelf te ont-wikkelen. Ik ben gaan ontdekken wie ik ben en waar ik voor sta.

In dat proces ben ik regelmatig onzeker en alleen geweest, zeker wanneer ik keuzes ging maken die nogal wat gevolgen zouden hebben. Dit waren keuzes die alleen ík kon maken. Dat maakte mijn leven intens, inclusief de goede en de slechte kanten van mezelf.

En ja, daar hoort vallen en opstaan zeker bij. De ene keer kon ik volledig vanuit mijn essentie handelen, de andere keer was dat volledig naar de achtergrond en ging ik de ander weer ‘pleasen’. Door steeds weer bewust te vallen en weer op te staan met weer een zere knie komt er weer een (ervaar)jaarring bij.

Ik zou wensen dat wij onze eigen problemen wat vaker met elkaar delen, in openheid en met trots. Kwetsbaarheid is zó inspirerend, omdat het iets is wat wij allemaal in ons dragen. Ik heb me gerealiseerd dat het normaal is om soms ‘stralend te falen’ en soms niet te weten waar je heen gaat, maar nog veel meer heb ik gevoeld hoe belangrijk de erkenning van je eigen kwetsbaarheid is. Ik snap nu, in deze jaarring, dat al deze kwetsbare fases nodig zijn om je te ont-wikkelen. Het is ‘all-in’ en het hoort bij het leven.

Laatst sprak ik een oude man van 88 jaar, waarvan het leven op zijn einde liep, en die sprak de woorden; ‘Jammer dat mijn leven nu bijna is afgelopen, want nu snap ik pas hoe het leven in elkaar zit.’

Marlies Kusters.

Ben jij ook klaar om naar je volgende jaarring te groeien?www.eigenwijzecoachweert.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees meer

Picasso in de Zorg

Tijdens onze NLP coach opleiding wordt er geoefend met het bedenken van metaforen. Annelies bedacht een mooie metafoor over zichzelf als zorgprofessional.

Durf jij alles te zeggen?

Afgelopen week heb ik de discussie rondom de toeslagenaffaire met verwarring gevolgd. De termen: “De afstand tussen de politiek en de mensen”,

In een half jaar kan veel gebeuren…

Op 1 maart schreef ik mijn column ‘Kiezen voor jezelf is niét egoïstisch‘. Ik stelde mijzelf toen, als kersverse ondernemer, onder meer