Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:

Neuro Linguïstisch Programmeren is geen wetenschap maar een methode. NLP is een studie naar succes ook wel modelleren genoemd. Met NLP leer je patronen veranderen. NLP is dus geen wetenschap; het is een theoretisch concept. NLP is primair een methode gebaseerd op ervaringsleren ontstaan uit de natuur. Daarmee wordt bedoeld: ontstaan uit het leven zelf en uit de praktijk diegenen die in onze ogen experts ergens in zijn. NLP stelt vragen als ‘Wat doen die experts?’, ‘Hoe doen ze dat?’ en ‘Hoe kunnen wij leren van hun ervaringen en zelf ook expert worden in dat doelvermogen?’ Het is een studie naar succes ook wel ‘modelleren’ genoemd.

NLP is dus geen wetenschap maar enerzijds is het een methode waarmee het mogelijk is om inzicht te krijgen in hoe iemand de werkelijkheid waarneemt, hoe iemand betekenis geeft aan wat hij of zij meent waar te nemen en waar dit vandaan komt. Anderzijds biedt NLP mogelijkheden om op de een of andere wijze te leren waarnemen, de betekenis van die waarneming te beïnvloeden en om patronen te veranderen. NLP is dus een methode die leidt tot inzicht en verandering met meer persoonlijke effectiviteit, flexibele communicatie en veranderingen in denken en doen. 

Echt communiceren met iemand anders vraagt vooral om een nieuwsgierige houding. Wanneer je echt geïnteresseerd bent in die ander, dan is er op natuurlijke wijze al contact (rapport) en stel je vanzelf de juiste vragen. Hier is NLP door bekend geworden. NLP is een eigenlijk een praktisch communicatiemiddel die vooral bekend staat om zijn effectieve technieken. De grondleggers van de NLP, Richard Bandler en John Grinder, hadden zo’n nieuwsgierige houding. Zij wilden weten wat succesvolle mensen doen, denken, voelen en waarvan zij overtuigd zijn. We spreken dan van ‘modelleren’. 

Een andere manier om NLP te omschrijven is: NLP onderzoekt de structuur van de subjectieve ervaring’. Met andere woorden: hoe komt een ervaring tot stand en waarom doen mensen zoals ze doen? Wat is de structuur van effectieve communicatie? 

 

Lees ook: wat is de NLP-methode?

Is NLP een wetenschap? De Eigenwijze Coach Weert
Inhoudsopgave