Hoe kunnen we helpen?
NLP staat voor de afkorting: Neuro Linguïstisch Programmeren. Deze drie woorden klinken moeilijk en indrukwekkend maar de betekenis is relatief eenvoudig.
Neuro staat voor de waarneming van de wereld om ons heen met behulp van onze zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Alle zintuigelijke informatie die binnenkomt wordt via ons zenuwstelsel verwerkt in de hersenen. Daar wordt informatie gezeefd, geordend en gecodeerd en vormt de overgebleven informatie een soort film die zich voortdurend in de hersenen afspeelt.
Linguïstisch (de letterlijk betekenis = taal) is het woord dat staat voor het geven van een betekenis aan die film. We geven er ‘waarde’ aan. De betekenis die wij aan de binnengekomen informatie geven, uiten we via taal. Dit doen we verbaal (in de vorm van ‘taal) maar ook non-verbaal (‘taal’ in de vorm van gezichtsuitdrukkingen en gedrag). Via onze taal, de toon die we eraan geven en onze lichaamstaal maken we aan onze omgeving duidelijk welke betekenis er aan onze waarneming is gegeven.
Programmeren wil zeggen dat op het moment wij betekenis aan de waarneming hebben gegeven, er direct programmaatjes in onze hersenen worden geopend. Die programmaatjes zorgen ervoor dat we in een bepaalde gemoedstoestand terechtkomen. Zodra we in die gemoedstoestand zijn geraakt, worden er weer andere programma’s geactiveerd die de spieren in ons lichaam aansturen. Zo ontstaat lichaamstaal en gedrag.
Ons gedrag bestaat dus uit bewuste en onbewuste programma’s en aangeleerde patronen. Gedrag ligt daarom in het verlengde van de betekenis die wij aan onze waarneming geven. We gedragen ons overeenkomstig aan de gedachten en gevoelens die uit onze waarnemingen ontstaan zijn.
Via deze kennisbank beantwoorden wij nog meer vragen over NLP:
- Wat is NLP?
- Wat leer je met NLP?
- Is NLP een wetenschap?
- Wat is de NLP-methode?
- Voor wie is NLP geschikt?
Heb je een specifieke vraag? Stel die dan gerust. Contact